Sinds 1 juni 2013 de huizen die te koop staan of te huur moeten voorzien zijn van een certificaat van energie efficiëntie. Als dit niet voorzien is, dan kunnen de eigenaren boetes krijgen die variëren van lichte sancties, naar serieuze en zeer serieuze sancties. De boetes kunnen opladen vanaf € 300 tot €6.000, volgens de Wet 235/2013 (Real Decreto).

Stelt u voor, u bent eigenaar van een huis en uw huurders tekenen het huurcontract gedurende één jaar. Vanaf nu is er een verhoogde mogelijkheid om de oorspronkelijke tijdsduur vast te stellen naar drie jaar, reeds de huurder en verhuurder het hiermee eens zijn.

Er zijn een paar veranderingen in het Statuut van Appartementsrecht (Propiedad Horizontal) geweest en als potentiële koper, is het belangrijk om recente ontwikkelingen en veranderingen in vastgoedrecht bij te houden. Het Appartementsrecht is een Spaanse wet die condominium reguleert- dit is een vorm van eigendomsrecht. Als u een huis of een stuk grond koopt volgens de regels van Appartementsrecht en in het geval dat er openstaande rekeningen zijn van de eigenaren van de communiteit, dan zal dit huis of stuk grond verbonden staan aan de openstaande schulden van dat jaar en de drie jaren daarvoor. HIERVOOR was het beperkt tot ÉÉN jaar.

18 April

Wie droomt er niet van een tweede huis in het zonnige zuiden van Spanje. Het land staat bekend om zijn tapas, fijne wijnen en om de zon die 300 dagen van het jaar schijnt. Het is een land van veel mogelijkheden en een plek waar u echt kan genieten. Door de economische crisis zijn de huizenprijzen gedaald en op dit moment kunnen veel mensen van hun droom een werkelijkheid maken. Misschien ook voor u. Laat ons u adviseren met de aanschaffing van uw droomwoning.

10 April

Met het oog op de preventie van geld witwassen en het financieren van terrorisme, heeft Spanje in 2010 een wet ingevoerd: de Wet tegen Preventie van Geld Witwassen en Financiering van Terrorisme (Wet 10/2010) en stamt af van de Europese Unie richtlijnen. De wet introduceert een risico gebaseerde benadering voor het tegenstrijden van geld witwassen en het financieren van terrorisme. De regulering heeft zich uitgebreid en de wet bereikt zich verder over deze materie zodat het een invloed heeft op groot aantal mensen en activiteiten en beroepen.

Na het lange wachten en desondanks de afwezigheid van deze publicatie in de Officiële Gazette (BOE) in Spanje, is de Ondernemers Wet eindelijk goedgekeurd op 19 September 2013.

09 April

Sommige mensen denken dat de Spaanse wetgeving altijd van toepassing is op het erven van hun Spaanse bezittingen. Alhoewel dat een logische veronderstelling lijkt, is dit niet altijd van toepassing. Steeds meer Belgen laten na hun overlijden bezittingen in Spanje na zoals vb. vastgoed. Het is belangrijk dat u goed geadviseerd wordt over de regels die handelen over wie, wat en hoe men erft wanneer we spreken over een internationale nalatenschap.

Een droom kan uitkomen als u onroerend goed vind in Spanje en voor de meesten is dit inderdaad het geval. Na dagen, maanden of jaren op zoek te zijn geweest naar dat perfecte stuk land of dat huis waar u verliefd op bent geworden, is de realiteit dat het proces van vastgoed aanschaffen niet altijd zo makkelijk gaat als dat zou moeten.  Dat betekent niet dat er altijd problemen zullen zijn- natuurlijk waren er en zijn er vastgoedoverdrachten die vlekkeloos aangeschaft zijn en worden. Maar het is toch belangrijk om te onthouden dat er altijd een kans bestaat dat u een paar obstakels tegenkomt. Daarom is het waard om juridisch advies te vragen in de preliminaire fases.

Bij het kopen van een huis in Spanje komt u voor heel wat beslissingen te staan. De grootste hiervan was natuurlijk de beslissing om het huis van uw dromen aan te schaffen of dat appartement als een investering te kopen. De andere beslissingen gaan waarschijnlijk over de financiering hiervan. U heeft een financieel adviseur benadert of u heeft zelf de banken in uw omgeving afgestruind.  Maar welke keuze is juist en bent u wel goed geïnformeerd? Met het kopen van vastgoed in Spanje neemt u natuurlijk een hele grote stap. Daarom is het nemen van juridisch advies zo cruciaal om verassingen te vermeiden.

Contact

Ilse Jodts Legal and Taxes SL

Avenida Cánovas del Castillo nº 12

Malaga, Marbella

Tel: +34 952 76 61 50

Fax: +34 952 866 778

Email: ilse@ilsejodts.com

Over Ilse Jodts

De oprichtster van dit juridisch kantoor, Mvr Ilse Jodts, studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit van Gent, België. Zij heeft jarenlang gewerkt bij een internationaal advocatenkantoor in Marbella, waar zijn een ruime ervaring heeft opgebouwd. Haar specialisme is gebaseerd op verschillende masteropleidingen, waaronder een Master Vastgoedrecht, die zij volgde met het voornemen om een eigen juridisch kantoor te beginnen.

Kaart